Det finns flera anledningar till varför du kan ha betalningsanmärkningar bakom dig. En betalningsanmärkning uppstår vanligtvis för att du har glömt eller struntat i att betala en skuld till ett företag. Det kan t.ex. handla om större skulder som lån och krediter, men en betalningsanmärkning kan också uppstå på grund av en mindre faktura som glömdes bort.

Även om betalningsanmärkningar uppstår av samma anledning finns det en sak som alla har gemensamt – de påverkar dig negativt om du vill ansöka om lån. En betalningsanmärkning visar nämligen inte bara att du har glömt en faktura på förfallodatum, utan att du också struntat i påminnelser och inkassoavgifter. I samband med en låneansökan kommer en kreditupplysning att tas och det är just i denna som banken får information om eventuella anmärkningar.

Hur påverkar betalningsanmärkningar lån negativt?
Det är viktigt att vara medveten om att en betalningsanmärkning inte behöver innebära att du inte får lån överhuvudtaget. Det finns mängder med långivare och banker som är helt okej med anmärkningar, såvida du inte har en skuld hos Kronofogden. Däremot kommer de fortfarande att ligga där i bakgrunden och ha en negativ påverkan på din ansökan. En anmärkning är en form av “bevis” på att du inte kan eller har haft svårigheter att sköta din ekonomi på ett korrekt sätt. Det gör att du blir en otryggare låntagare för banken att låna ut till.

Vad kan då detta generera i? I de flesta fall kommer en eller flera betalningsanmärkningar att leda till att du får sämre lånevillkor. Det kan t.ex. handla om att du får en högre ränta eller en kortare återbetalningstid än vad du hoppats på. I vissa fall kan en anmärkning leda till att du får avslag på din ansökan helt och hållet. Det beror helt enkelt på vilken bank du väljer att använda dig av.