För att du ska kunna ta det bästa beslutet för dig och din ekonomi är det viktigt att du först skapar dig kunskap om de olika alternativen. Ett annuitetslån passar för de allra flesta, men rak amortering kan ge dig en lägre totalkostnad för lånet.

Orsaken till varför det finns olika sätt att betala av lån beror helt enkelt på att banker och långivare själva har möjlighet att erbjuda olika alternativ. Ju fler olika alternativ som finns, desto större målgrupp kan företaget också rikta sig till. Det, i sin tur, innebär fler kunder och större intäkter. Återbetalningsalternativen kan också variera beroende på vilken låneform du väljer att använda dig av. Annuitetslån är t.ex. mycket vanligt för t.ex. SMS-lån och privatlån, medan rak amortering är vanligare för bolån eller billån.

Annuitetslån
Ett annuitetslån lämpar sig bra för dig som vill kunna planera din ekonomi och inte oroa dig för olika utgifter och casino spelpaus varje månad. När du väljer att låna med annuitet innebär det att du kommer ha samma månadskostnad under hela återbetalningstiden. Det innebär att varken amorteringen för lånet eller räntan kommer förändras, även om det skulle vara så att marknaden går upp eller ner.

Annuitet är vanligt förekommande i konsumtionslån som privatlån. Även många bolån kan erbjuda annuitet, men här är oftast rak amortering det vanligaste alternativet. Fördelen med att välja annuitet är att du får samma belopp varje månad och på så vis vet exakt hur mycket pengar du kommer behöva lägga ut på lånet. Har du inte en mycket balanserad ekonomi kan det vara skillnaden mellan att kunna betala tillbaka ditt lån i tid eller inte.

Rak amortering
Rak amortering är egentligen precis lika vanligt som annuitet. Skillnaden ligger helt enkelt i vilken låneform som du vill använda dig av. Rak amortering ser vi i t.ex. bolån och billån, men också i företagslån och i vissa konsumtionslån. Den här låneformen är ett bra val för den som har en god ekonomi i grunden och som vill att månadskostnaden ska sänkas i takt med att inbetalningar görs. Rak amortering innebär nämligen att ju mer du betalar in på lånet, desto lägre blir månadsbeloppet (inklusive räntan).

Nackdelen med rak amortering är att du aldrig kan planera dina utgifter. Det beror helt enkelt på att månadskostnaden ständigt förändras i takt med att du betalar av mer och mer. Om du har en balanserad ekonomi som kan klara av olika utgifter är rak amortering att rekommendera, just eftersom totalkostnaden för lånet blir lägre i slutändan.

Vad passar dig bäst?
Huruvida rak amortering eller annuitet passar dig bäst kan bara du bestämma. Även om det ena är mer förekommande för vissa låneformer än det andra finns det alltid banker eller långivare som kan erbjuda båda delarna. Det första steget för att få ett lån som du är trygg med handlar om att välja rätt låneform från första början, t.ex. privatlån, billån, företagslån eller bolån.

Därefter kan du fundera på om annuitet eller rak amortering kommer att gynna dig. Om du känner dig osäker rekommenderar vi att du alltid väljer annuitetslån med en fast ränta och månadskostnad under hela återbetalningstiden. Det kommer garantera dig samma utgifter varje månad och du har möjlighet att lättare planera och lägga upp din budget på ett bra sätt.